Rundreise i Kambodsja 2015

Kart over Kambodsja.
Ankor Vat.
Stupa/Minnemonument med de 8000 hodeskaller. Dette for å påminne menneskeheten om det grusomme som foregikk i Kambodsja fra 1975 - 1979

03.03.2015 Phnom Penh med omvisning i Killing Fields og Fengslet Toul Sleng.

Vi landet i Phnom Penh i Kambodsja etter ca 20 timer på reisefot fra Værnes.  Her ble vi tatt imot av Guiden Mr. Sothi og sjåføren. Disse to var med oss de 12 dagene på rundreisen. Etter et par timer avslapping på hotellet med mat og en etterlengtet dusj var vi klare for å besøke Killing Fields. Det var her de fleste ble henrettet av Pol Pot og Røde Khmer. Besøkte også monumentet (Stupa/Tempel) der 8000 hodeskaller og bein ligger utstilt som en påminnelse om det grusomme som foregikk i Kambodsja fra 1975 - 1979).

 

Phnom Penh
Phnom Penh

 Den 17. april 1975  ble Phnom Penh erobret av Røde Khmer og evakueringen av byens befolkning begynte. Alle ble fratatt sine eiendeler og tvunget til å slite i arbeidsleirer, dette var en del av utryddelses prosessen. De som klaget på arbeidet eller brøt reglene ble vanligvis torturert i et interneringssenter, deretter drept, og kastet i massegraver. Pol Pot og hans kommunistiske Røde Khmer bevegelse ledet Kambodsja fra 1975 til 1979. (44 måneder) I løpet av den tiden, ble 2-3 millioner kambodsjanere satt i slavearbeid der de fleste døde av utmattelse og sykdom, 600000 ble torturert og henrettet. Noen anslag plasserer dødstallene til over 3 millioner

 

Stupa/Minnemonument
Stupa/Minnemonument med de 8000 hodeskaller. Dette for å påminne menneskeheten om det grusomme som foregikk i Kambodsja.
Stupa/Minnemonument
Stupa/Minnemonument med de 8000 hodeskaller. Dette for å påminne menneskeheten om det grusomme som foregikk i Kambodsja
Massegravene.
Vann Nath var en av de syv fangene som kom levende ut fra Toul Sleng fengslet. Hans kunstneriske talent som maler var det som reddet livet hans. Han ble spurt av den beryktede fengselssjefen Duch om å male bilder av Røde Khmers ledere, noe han takket ja til for å overleve. Etter at terrorregimet falt har han malt flere malerier som viser hva som skjedde i fengselet. Malerier med de grusomme historiene, henger i dag i Toul Sleng.
Hit til Toul Sleng fengslet ble alle som ble oppfattet som en trussel ført, her ble de fengslet avhørt og torturert. Når avhørene var ferdig og fangene hadde tilstått noe de ikke hadde gjort, ble de ført ut til dødsmarkene hvor de ble hakket eller slått i hjel med forskjellige redskaper.

Toul Sleng fengslet

Dro fra Killing Fields til Toul Sleng fengslet, også kalt folkemordmuseet som tidligere var konsentrasjonsleir. Tuol Sleng var opprinnelig en skolebygning. Etter Røde Khmers erobring av byen, ble skolebygningen omgjort til konsentrasjonsleir,  klasserommene bygget om til fengselsceller og torturkamre. Overalt var det satt opp elektrisk piggtrådgjerde. Ingen unnslapp, menn, kvinner og barn ble drept. Kroppene deres ble kastet i massegraver, som er kjent som "Killing Fields". Først ble fangene torturert på bestialsk måte for deretter å bli fraktet til Killing Fields og henrettet. Pol Pot og Røde Khmer er en av det 19. århundrets mest brutale regimer, der det ble gjort forsøk på å skape et klasseløst bondesamfunn. De tok særlig sikte på å fjerne intellektuelle, tjenestemenn, religiøse ledere og folk som bodde i byene. Røde Khmer forfulgte også spesielt mennesker av etniske minoritetsgrupper som Kinesere, muslimske Chams, Vietnamesere, Thaier og andre utlendinger, alle disse hadde levd i generasjoner i landet. Dette var et forsøk på å lage en '' ren '' Kambodsja. Det ble også forbudt for alle utlendinger å snakke sitt eget språk.

 

Kunstneren Vann Nath overlevde torturen i fengslet, og i ettertid har han malt det helvete som foregikk der.
Kunstneren Vann Nath overlevde torturen i fengslet, og i ettertid har han malt det helvete som foregikk der.
Kunstneren Vann Nath overlevde torturen i fengslet, og i ettertid har han malt det helvete som foregikk der.
Om natten ble fangene kjørt fra fengslet til plassen der de ble henrettet.
Kunstneren Vann Nath overlevde torturen i fengslet, og i ettertid har han malt det helvete som foregikk der.
I de fleste rommene i fengslet henger det bilder av menn, kvinner og barn. de stirrer på oss med alvorlige ansikter. Her henger det også et skilt som forteller at man ikke skal le. Det er vel ingenting som er fjernere en akkurat det. Vi ser også bilder av mennesker som blir torturert. Dette blir i meste laget for oss begge. Tårene strømmer på, dette er noe av den verste råskapen som har skjedd blant menneskeheten.
Fengselscellene og torturkamrene i Toul Sleng fengslet.
Fengselscellene og torturkamrene i Toul Sleng fengslet.
Alt ble systematisk dokumentert med identitet og foto av hver fange.
Alt ble systematisk dokumentert med identitet og foto av hver fange.
Alt ble systematisk dokumentert med identitet og foto av hver fange.
Hvem var disse menneskene som kunne gjøre noe slikt mot sine medmennesker? Drapsmennene og torturistene var både voksne og unge mennesker, de yngste var bare i 13-14 årsalderen.
Guiden Mr. Sothi mistet 60% av sin familie under massakrene.
De 7 overlevende fra torturfengslet Toul Sleng
I dag er det kun 3 gjenlevende av de 7 som overlevde torturfengslet. Den ene av de er Mr.Chum Mey som vi fikk møte, vi fikk også kjøpt boken SURVIVOR.
Vårt møte med Chum Mey utenfor Toul Sleng Fengslet.
Jeg gråter hver kveld - hver gang jeg hører folk snakke om Røde Khmer blir jeg påminnet hva de gjorde mot min kone og barn. Chum Mey, Tuol Sleng overlevende.

I mer enn tre tiår har Chum Mey lidd under de fysiske og følelsemessige arr han ble påført av torturistene i Toul Sleng Fengslet under Pol Pot regime.
Han er en av de 7 mennene som overlevde torturfengselet, med kodenavn S-21 - regimets avhørssenter og åsted for tortur og massemord.
Bak skuddsikre glass i et av Phnom Penh rettssaler, fikk Chum Mey i 2010 endelig fortalt sin historie til verden der antatte motstandere av Pol Pots røde terrorvelde ble torturert på det groveste før de ble drept og kastet i massegraver.
 

Vietnam erobrer Phnom Penh

I desember 1978 sendte Vietnam mer enn 60.000 soldater, sammen med luft- og artillerienhetene over grensen. Den 7. januar 1979 erobret de Phnom Penh. Pol Pot flyktet inn i jungelen, hvor han gjenopptok sin geriljavirksomhet. Gjennom 1980-tallet fikk Røde Khmer våpen fra Kina og politisk støtte fra USA. Men Røde Khmers innflytelse begynte å avta etter våpenhvileavtalen i 1991, og bevegelsen kollapset fullstendig innen utgangen av tiåret. I 1997 ble Pol Pot fanget av en utbrytergruppe fra Røde Khmer, de plasserte ham i husarrest. Han døde den 15. april 1998 uten noen gang å bli stilt for retten. Til dags dato har en FN-støttet domstol dømt bare en håndfull av Røde Khmer ledere for forbrytelser mot menneskeheten.

Utenfor fengslet ligger gravene til de 14 siste fangene som ble drept den dagen Vietnamesiske styrker erobret og befridde Kambodsja.

Rundreisen Kambodsja 2015 fortsetter på fanebladet Phnom Penh - Kratie.

 

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

15.01 | 17:26

Hei John Egil
Takk for kommentaren på min hjemmeside. Hils din familie så mye fra oss.

14.01 | 23:17

Hei Harry..etter å ha sett gjennom sidene med masse flotte bilder og god opplysning om områder rundt om i verden kjenne eg reiselysten kommer sigende😄

18.11 | 12:46

jeg er halvt filippinsk Morsomt å lese dette

19.11 | 00:58

Hei Harry! Vi liker siden din. Mange flotte bilder. Vi får reisefeber av å se på :) Håper dere har det fint. Hilsen Nicolai og Berit