www.wahlvaagsreiser.com

En reise gjennom Laos 2013

Kart over Laos

2 dagers reise på Mekong elven.

Litt info om Laos (Det glemte landet)

Landet er ikke så veldig godt kjent, Laos har vært et lukket land inntil for bare noen tiår siden, det grenser til Burma, Thailand, Kambodsja, Vietnam og Kina. Laos er stort sett uberørt av den moderne turisme. Landet har et areal på 235 000 kvadratkilometer, og er delt inn i 19 provinser. Lao befolkningen er på ca 6,5 millioner. Det meste av innbyggerne bor på landbygda, ca 75 %, der de for det meste dyrker jordbruk i lavlandet langs den frodige elven Mekong. Ris er den største jordbruk produksjon. Elvene i landet er en viktig transportvei, da det er lite utbygd med veier og jernbane. Når du reiser rundt i Laos får du oppleve en fantastisk natur, frodig regnskog og gigantiske fjellområder som bare er bebodd av stammefolk som har hatt tilhold her i generasjoner.  Her er mye kultur, god mat og eventyrlige opplevelser, men også en unik mulighet å se hvordan de ulike folkeslag lever og bor. Her bor ca 50 etniske folkegrupper og landet har ikke hatt noen som helst påvirkning fra omverdenen utenfra. En reise i Laos er som å reise tilbake i tid.

Laos var i mange århundrer styrt av en del stridende kongeriker. En av disse var Lang Xang, som betyr Millioner elefanters land. Landet var også erobret av Thailand, som igjen måtte overgi det til Frankrike på 1800 tallet. Under andre verdenskrig var landet erobret av Japan. På midten av 1950 tallet fikk Laos sin selvstendighet. Fra 1954 var det borgerkrig mellom kommunister og høyreorienterte. I 1975 vant kommunistene og har styrt landet siden da.

 

 

 

Den nyeste av 4 broer over Mekong som binder Thailand og Laos sammen.

Mekong elven

Mekong er Sørøst-Asias største elv med en total lengde på 4350 km. Laos har faktisk den største andelen av Mekongelven. Med dårlige veier i et ulent fjellterreng, er elva Mekong den viktigste transportåren for folk og gods. Elven er like spennende i dag som på den tiden den ble utforsket av LaGree og Garnier, to franskmenn som var de første vestlige landmålere. Deres ekspedisjon 1866-1868 reiste de ned elva i små kanoer, de var prisgitt elementene med sol og regn, intens varme og strie strømmer, deres reise var en ekstremt farlig affære . Dybden varierer fra 100 meter til grunner på 1 meter, på noen plasser er den 16 kilometer bred, andre bare 50 meter. Elven kan være vanskelig å navigere i på enkelte plasser, her finnes labyrinter av strie strømmer, særlig når det er mye nedbør, men stort sett er elven stille og rolig. Den øvre delen av Mekong elven i Laos regnes som en av de mest fantastiske reisene på hele elva, en flott måte å nyte naturen på. Det var herfra vår båttur startet fra byen Huay Xai ved grensen til Nord-Thailand til byen Luang Prabang.

Ett av byens mange Budha tempel
Byen Huay Xai Laos.
Byen Huay Xai Laos.
I tåkedisen på andre siden av Mekongelven skimtes Thailand.
Mekong elven
Mekong elven
Hotel Riverside
Hotel Riverside
 markedet i Huay Xai
markedet i Huay Xai

Dag 1. og 2. På besøk i Lanten folkets landsby.

Denne dagen startet med å gjøre oss kjent med byen og dens omgivelser for deretter å kjøre til Landsbyen Ban Nam Shang som er hjemmet til den lille minoritets gruppen,  kjent som Lanten folket, de kom vandrende til Laos fra Kina for 100 år siden. De fleste av de bor i Luang Nam Tha provinsen i det nordvestlige Laos. Totalt er det 24 landsbyer med en  befolkning på ca 3.600. De blir også kalt Lao Huay som betyr "elvefolket," antagelig fordi deres landsbyer er alltid bygd nær elver. De bærer klær som er mørke og indigofarget, .  Lanten kommer fra Yunnan provinsen i Kina, der de kaller seg Mun eller "menneskeheten" på sitt eget språk. Det har blitt rapportert at om lag 100.000 personer har denne dialekten. Lanten er en undergruppe av Yao folket i Kina og Thailand.  De er også kjent for å leve i nord Vietnam, Myanmar, og på øya Hainan i Kina. Som så mange av minoritetsgruppene er også denne stammen  Animister, som er troen på ånder. De mener at i et panteon (den samlede gudeverden) som er knyttet til torden, skyer, ild, vann, jord, himmel, elver, fjell, hav, har en innflytelse på mennesket. Lanten i Laos har også blitt påvirket av taoisme. Det er ingen kjente kristne blant denne folkegruppen i Laos eller andre steder i verden. Lanten folket som bor et stykke utenfor byen Huay Xai driver med hjemmeproduksjon av et stort utvalg av håndverk som tradisjonelle klær, tepper, smykker. kostymer osv. De produserer også sitt eget papir som bla. blir brukt av elevene i landsbyen´s skole. Senere på dagen kjørte vi til det lokale markedet hvor landsbyboerne fra de etniske minoritetene samles hver dag for å selge sine varer.  Her er det fargerike salgsbord med kjøtt, fisk og grønnsaker i alle varianter.

Lanten Landssbyen
Lanten Landssbyen
Sølvi, Solvor og vår lokale Guid på vei til landsbyen for å
besøke Lanten folket.
Her viser en stolt lærer fram klasserommene.
Sølvi i prat med en av lærerne ved landsbyens skole.
Produksjon av kull
Produksjon av kull
Kullet brukes stort sett til brensel ved matlaging.
Barna er litt skeptisk på de hvite menneskene.
Spritfabrikk.
Spritfabrikk.
Hjemmeproduksjon for salg av risbrennevin.
En smaksprøve eller 2 ble det også.
Veverske fra landsbyen.

Dag 3. Reisen på Mekong elven

Vi stod tidlig opp denne morgenen, spiste en god frokost før vi ble kjørt noen kilometer til båthavnen i Huay Xai der "vår" båt lå og ventet. Dette er en helt spesiell opplevelse for oss, tenk å få reise nedover Mekong elven, det har vært en drøm som vi har sett frem til. Denne turen tar to dager med stopp i landsbyen Pak Beng, med overnatting før vi fortsetter til byen Luang Prabang. Tåken lå lavt over de grønnkledde åsene, med tett og frodig regnskog langs elvebredden, innimellom i landskapet dukket det opp små landsbyer. Her var det bare å lene seg tilbake og nyte utsikten og drømme seg bort.

Mekong River
Mekong River
Sølvi og Solvor nyter utsikten til landskapet.
Tåken lå lavt nedover fjellsidene.
Her og der dukket det opp små landsbyer langs elvebredden.
Besøk I landsbyen Kamu.

          Overnatting i Landsbyen Pak Beng.

Vi ankom landsbyen Pak Beng mot kvelden etter 9 timers båtreise, Da båten la til kai ble vi av Hotellets direktør ønsket velkommen. Her ute i en landsby og høyt oppe på en åskam med en vakker utsikt mot Mekong elven lå Pak Beng Lodge og Hotell. Dette hadde vi ikke forventet, her var alle fasiliteter du kan tenke deg. Det ble et opphold med god mat og avslapping, for neste morgen skulle seilasen gå videre mot byen Luang Prabang, men først skulle vi ha en ridetur gjennom regnskogen på elefantryggen.

 

Pak Beng Lodge og Hotell
Pak Beng Lodge og Hotell
Velkomstdrink
Vakker utsikt over Mekong River.

Pak Beng Lodge og Hotell


Pak Beng Lodge og Hotell

Dag 4. På Elefantens rygg, og siste etappe med båt til Luang Prabang.

Jungelopplevelser på elefantryggen gjennom frodig og vakker natur.

En times tid før vi ankommer Luang Prabang stoppet vi ved Pak Ou grottene. Disse ble oppdaget en gang på 1600 tallet og har siden den gang blitt fylt med tusenvis av Buddha figurer, og har vært et sted for tilbedelse i flere hundre år. Det er to grotter, den ene har inngang nede ved vannkanten, den andre ligger ett stykke oppe i fjellet og kan være en utfordring med hundrevis av bratte trinn. Pak Ou grottene er også et populært pilgrimsmål for Laos befolkning.

Av denne type båt seilte vi med på Mekong.
Til venstre i bildet kan vi se kalksteinsfjellet med de berømte Pak Ou grottene.
Inne i kalksteinsfjellet er det tusener av Buddhafigurer.


Av denne type båt seilte vi med på Mekong.


Av denne type båt seilte vi med på Mekong.

Byen Luang Prabang

Etter besøk i kalksteinsgrottene satte vi kursen mot byen Luang Prabang. Det led mot kveld da båten la til  kai. Vi ble hentet av vår nye guide som skulle være med oss de neste dagene. Vi ble kjørt til Hotell Villa Saykham.  Denne kvelden fikk vi være med på opptreden der de feiret fireboat festivalen. Dagen feires med folketog i hovedgaten der alle viser fram sine båter som er  håndlaget av bambus, bananblad, papir og  fargerikt dekorert med stearinlys og røkelse. Paraden går nedover mot elven, der alle sender sin båt nedover Mekong-elven  med et ønske til åndene av vannene om lykke for fremtiden. På denne kvelden kan du se både lokalbefolkningen og turister i gatene og på elvebredden som nyter dette magiske skue. Etniske grupper er iført sine tradisjonelle klær der de synger og danser  til trommer og musikk. Denne festivalen markerer også slutten på den buddhistiske fasten.

Luang Prabang
Luang Prabang
Hotell Villa Saykham.
Fireboat festivalen
Fireboat festivalen

Luang Prabang
Hotell Villa Saykham.

Luang Prabang
Hotell Villa Saykham.

Luang Prabang med sine 100000 innbyggere er en av de mest sjarmerende byene i sørøst Asia , og mest populære turistattraksjonen i Laos. Byen var den første kongelige hovedstaden i Laos som ble grunnlagt i 1353. På 1700 tallet ble landet svekket og Thailand tok over styringen av enkelte stater. På 1800  tallet kom så disse statene under fransk innflytelse og ble en del av Fransk Indokina. Landet var også okkupert av Japan under den andre verdenskrigen. I 1949 ble Laos et sjølstendig kongedømme med kong Sisavang Vong. Under den politiske uroa i Vietnam ble Laos trukket  inn i den andre krigen i Indokina slik at landet opplevde borgerkrig og statskupp helt fram til 1975 da den kommunistiske  hæren tok over hele landet. Den viktigste delen av Luang Prabang ligger på en halvøy mellom Nam Khan og Mekong elven. Her er det en samling av templer, trehus og byggninger i fransk  byggestil. Vakre omgivelser gjør byen enda mer attraktiv der den omkranset av palmetrær og gyllne templer. Byen er også sentrum for buddhismestudier og ved daggry kan man oppleve å se munker fra de ulike klostre gå gjennom gatene for å  samle almisser.     

Luang Prabang
Luang Prabang

Luang Prabang


Luang Prabang


Luang Prabang

Reisen gjennom Laos fortsetter under Faneblad (Landsbygda i Laos)

Nyeste kommentarer

15.01 | 17:26

Hei John Egil Takk for kommentaren på min hjemmeside. Hils ...

14.01 | 23:17

Hei Harry..etter å ha sett gjennom sidene med masse flotte bilder og go...

18.11 | 12:46

jeg er halvt filippinsk

19.11 | 00:58

Hei Harry! Vi liker siden din. Mange flotte bilder. Vi får reisefeber av å se p...