www.wahlvaagsreiser.com

Urbefolkningen på Filippinene


På besøk hos urbefolkningen på Filippinene.

Vår sjåfør og tolk som var med oss på turen.

På vår reise til Filippinene 2010 satte vi av en dag for å oppsøke urbefolkningen, nærmere bestemt en stamme som heter Aeta. Av de 90 millioner mennesker som bor på Filippinene er 9 millioner regnet som urfolk. Mange av disse folkene er tvangsflyttet. Filippinene består av over 7000 øyer. I regionene Luzon, Visayas  og Mindanao finnes det mer en 80 ulike folkegrupper.

Aeta landsbyen

De anses for å være Negritos. De er veldig mørke, små av vekst, har krøllet hår, liten nese og mørke brune øyne. De er antatt å være blant de tidligste innbyggerne på Filippinene, før austronesiske vandringer.

På øya Cebu holder de til i et reservat nær byen Carcar. Etter kronglete kjøring gjennom busk og kratt på smale veier, kom vi fram til landsbyen deres. Her ble vi møtt av Høvdingen, som også ble kalt president.

Sølvi og tolken i samtale med landsbyhøvdingen

Aeta folket har lenge vært utsatt for stort press fra myndighetene om å flytte til reservat. Dette medfører tap av landområder, slik at regjeringen skal kunne begynne med tømmerhogst og plantasjer. Mye av dette er gjort uten Aeta folket samtykke. I tillegg har Aeta blitt ekstremt nomadiske på grunn av sosial og økonomisk belastning på deres kultur og levemåte som tidligere hadde vært uforandret i tusenvis av år. Deres religion er troen på at gode og onde ånder bor i deres miljø, slik som ånder av elva, hav, himmel, fjell, bakke, dal og andre steder. Ingen spesiell anledninger er nødvendig for Aeta folket å be.

Aeta landsbyen

Historien til Aeta folket fortsetter å forvirre antropologer og arkeologer. En teori sier at Aeta er etterkommere av de opprinnelige innbyggerne på Filippinene. I motsetning til de sjøfarende austronesiske naboer som kom fra det asiatiske fastlandet for ca 30.000 år siden. Den gang var Filippinene mer eller mindre knyttet sammen med fastlandet. Det har heller ikke lykkes og endre deres kultur og levemåte i noen særlig grad, de har hele tiden vist motstand mot endring.

Aeta landsbyen

Lille meg 18.11.2013 12:46

jeg er halvt filippinsk

Morsomt å lese dette

Nyeste kommentarer

15.01 | 17:26

Hei John Egil Takk for kommentaren på min hjemmeside. Hils ...

14.01 | 23:17

Hei Harry..etter å ha sett gjennom sidene med masse flotte bilder og go...

18.11 | 12:46

jeg er halvt filippinsk

19.11 | 00:58

Hei Harry! Vi liker siden din. Mange flotte bilder. Vi får reisefeber av å se p...