www.wahlvaagsreiser.com

Fakta og reisebrev fra øya Cebu

Utsikt mot byen Cebu

Litt fakta om Filippinene


 Republikken Filippinene er en øynasjon i Stillehavet, som består av ca 7 000 øyer, og ligger omkring 100 km sørøst for det Asiatiske fastlandet.
Landet var spansk koloni fra 1521 til 1898, og deretter kontrollert av Amerika fram til 1946. Det er sammen med Øst-Timor og Sør-Korea et av de tre asiatiske land som har kristendom som dominerende religion. Sammen med den amerikanske innflytelsen har dette gjort Filippinene til et av Asias mest vestligorienterte land.
Etter andre verdenskrig var Filippinene et av de høyest utviklede landene i Asia, men det har sakte gått nedover med landet på grunn av manglende økonomisk vekst, feilslåtte forsøk på politiske reformer og utbredt korrupsjon har vært noen av årsakene. Landet har nå en moderat økonomisk vekst, som stammer først og fremst fra penger sendt til landet av filippinske emigranter, en teknologisk industri som er i sterk vekst, og billig arbeidskraft som gjør landet attraktivt for produksjonsbedrifter. Den økonomiske veksten er kunstig og landet er i realiteten i dyp økonomisk krise. Cebu City er Filippinenes første og eldste by. Lenge før Manila ble erobret av spanjolene på 1500-tallet var Cebu en handelsplass, og ble et tidlig militært støttepunkt for Spania. Det var her at kristendommen først slo rot i Øst-Asia.

Statistikken viser at man behøver NOK 132.50 per måned for  å kunne være i stand til å møte ens behov på Filippinene.  Altså en gjennomsnittsfamilie behøver NOK 662.50 per måned, for ikke å havne under det som kalles sultegrensen. Dette viser at 184.207 familier (altså 921.000 personer) ikke møter disse krav. De sulter!  Og dette gjelder bare i regionen Cebu øya. I denne regionen bor det rundt 4 millioner innbyggere, hver fjerde av disse lever under fattigdomsgrensen. Landsomfattende er det mer enn 20 millioner som lever under denne grensen.

Cebu City

Chocolate Hills på øya Bohol

Reisebrev fra Cebu

Dette er vår 4 tur til Filippinene og øya Cebu.  Når du først har besøkt Filippinene  vil du gjerne tilbake igjen for å gjenoppfriske de fantastiske og minnerike opplevelsene en gang til. Filippinerne er et vennlig folkeslag. Landet og atmosfæren er unik . Her treffer du imøtekommende og hjelpsomme mennesker. Vennskap er mer verdsatt her enn all status. Her er familiesammenkomster og samhold viktigere enn noe annet. Den enestående gjestfriheten finner man overalt, tross den store andelen av fattigdom.

Statuen av Lapu-Lapu nær nordøstspissen av øya Mactan på øya Mactan, Cebu. Det var her den Portugisiske sjøfareren og oppdageren Ferdinand Magellan ble såret og senere døde av en forgiftet pil fra lapu Lapus menn.

Bildene under er fra squatter landsbyen

Mange av innbyggerne i utkanten av Cebu bor som «squattere» i skur på områder utsatt for flom og jordras.

På våre turer har vi vært innom det meste, både på godt og vondt. Filippinene er kontrastenes land. Her opplever du den ytterste fattigdom, alvorlig syke og de som er så sultne at de leter etter matrester i søppeldunker. Vi har besøkt de fattigste av de fattige som bor i slumområdene, de som fødes, bor og dør på søppelfyllinger og de innsatte som sitter i overfylte fengsler. Noen sitter i fengsel uten grunn og i enkelte tilfeller kan det ta flere år før saken deres kommer opp for retten. Vi har sett det kapitalistiske og glamorøse Filippinene med store flotte Hoteller og restauranter. Gigantiske kjøpesentra, store flotte eiendommer, luksusbiler og overdådig rikdom.


Møte med de fattige gjør noe med deg. Det er rørende og ikke minst tankevekkende når man ser hvordan disse menneskene bor og lever på søppelfyllingene, slumområdene osv. Etter slike besøk får man et annet syn på livet. Det er sterke bilder som fester seg på netthinnen.  
 Mange av innbyggerne i utkanten av Cebu bor som «squattere» i skur på arealer utsatt for flom og jordras eller på søppelfyllinger.
Filippinene ligger utenfor ”turistveiene”, og er ofte oversett  på  grunn av sin beliggenhet. Dette er et flott land å reise til hvis du vil unngå  masseturismen . Her er et flott landskap med utrolig mange små og store  palmekledde øyer, klipper og kritthvite sandstrender. Et eldorado når det gjelder dykking og snorkling. Du kan boltre deg i korallrev blant fargerike eksotiske fisker og skilpadder.Sølvi fridykker på korallrevet.

Chocolate Hills på øya Bohol

Chocolate Hills på Bohol er hovedattraksjon  man  ikke bør gå glipp av. Det er ca 1200 av 30 -50 meter høye gresskledde topper.  På slutten av den tørre årstiden er gresset brunbrent av solen. De ligner da på sjokoladetopper, derav navnet Chocolate Hills. 


Landgang på øya Bohol, etter en seiltur fra Cebu.

Bantayan Island

Fra nordvestspissen av øya Cebu kan man ta ferge over til  Bantayan Island. Det er en vakker liten øy, med hvite sandstrender og asurblått hav. Her går livet i rolig tempo, ingen myldrende folkeliv og støyende musikk. Her kan man nyte stillheten og bare lytte til bølgene som ruller inn over stranden.Hanne Christine på Bantayan Island

Bantayan Island

Her er den lille hytten vi bodde i på Bantayan Island

Øya Cebu

På selve Cebuøya er det en skjønn natur med skogkledde åser og palmelunder, her er det også små landsbyer som er verdt et besøk. Oppe på høydedragene er det en fantastisk utsikt over øya. På vestkysten av øya ligger byen Toledo med sine 160000 innbyggere. Ca. 3 timers kjøring fra Cebu. Toledo er kjent for sine vakre strender,  festivaler  og underholdning av ymse slag. 8km. sør for Toledo ligger badestrendene Ygay Beach og Villa Isanga. Tar man kjøreturen sørover langs østkysten av Cebuøya, passerer man byen Carcas og Argao. Fra Cebu City til Carcar er det 26 km, og til Argao 68 km. Begge disse byene er verdt et besøk.


Jan 02.11.2010 21:25

Flott side,muligt jeg må en tur til Cebu en gang,virke som en bra plass uten for mye turisme.

Tom 21.09.2010 17:42

Nydelig reisebrev, men du kunna ha nevt Boracay, et av verdens fineste strender. :)

Nyeste kommentarer

15.01 | 17:26

Hei John Egil Takk for kommentaren på min hjemmeside. Hils ...

14.01 | 23:17

Hei Harry..etter å ha sett gjennom sidene med masse flotte bilder og go...

18.11 | 12:46

jeg er halvt filippinsk

19.11 | 00:58

Hei Harry! Vi liker siden din. Mange flotte bilder. Vi får reisefeber av å se p...