www.wahlvaagsreiser.com

Kino

Det Thailandske kjøkken.
Her kan du følge prosessen fra råvaren blir tilberedt og fram til serveringen.

For å se videoen i større format. Høyreklikk på bildet og klikk deretter med venstre musetast på Watch on YouTube.


Thailandsk mat legger vekt på lett-tilberedte retter med sterke aromatiske komponenter. Thailandsk mat er kjent for å være sterkt krydret. Balanse, detaljer og variasjon er viktig for Thailandsk matlaging. Thai-mat er kjent for de fem grunnleggende smak sansene i hver rett: hot (krydret), sur, søt, salt, og (valgfritt) bitter.
De kulinariske tradisjoner og matlaging fra Thailands naboer har påvirket thailandsk mat over mange århundrer. Burma, den kinesiske provinsen Yunnan og Laos i nord, Kambodsja, Laos og Vietnam i øst og Malaysia i sør. Thailand kan også spore sin matkultur tilbake til palass kjøkkenet på Ayutthaya kongedømmet (1351-1767 .
Mange populære retter i Thailand var opprinnelig kinesiske retter som ble introdusert til Thailand hovedsakelig av Teochew menneskene som utgjør majoriteten av kineserne i Thailand. Slike retter er Chok (risengrynsgrøt),  kuai tiao rotten na (stekt ris og nudler) og Khao Kha mu (stuet svinekjøtt med ris). Kineserne introduserte også bruken av wok til matlaging.
Thai-mat ble tradisjonelt spist med høyre hånd, men i den nyere tid spises det med  gaffel og skje. Den tradisjonelle keramiske skjeen blir noen ganger brukt til supper.
Det er vanlig praksis for thailendere å bruke klebrig ris som blir formet i små, og noen ganger flate baller for hånd, som deretter dyppes i sauser
Thai-mat er ofte serveret med en rekke sauser. Dette kan omfatte phrik nam pla / nam pla phrik (bestående av fiskesaus, limesaft, hakket chilies og hvitløk), tørket chili flak, søt chili saus,  sriracha saus, eller en krydret chili saus eller pasta som heter Nam phrik. I de fleste Thai restauranter, kan middagsgjestene finne et stort utvalg av Thai krydder.
Et thailandsk familie måltid vil normalt bestå av ris med flere retter som danner en harmonisk kontrast av ingredienser.  Rettene blir servert på samme tid. Et måltid på en restaurant for fire personer kan for eksempel bestå av fisk i tørket rød karri (Chu chi pla), en krydret grønn papaya salat med tørkede reker, tomater, bønner og peanøtter yardlong (Som Tam Thai), frityrstekt kylling vinger (Pik Kai SOT Sai Thot), en salat av grillet biff, sjalottløk og selleri eller mynte (Yam nuea yang), og en ikke-krydret vegetabilske suppe med tofu og tang (Tom chuet taohu kap. sarai) for å dempe det hele.

Video: Harry Wahlvåg

Nyeste kommentarer

15.01 | 17:26

Hei John Egil Takk for kommentaren på min hjemmeside. Hils ...

14.01 | 23:17

Hei Harry..etter å ha sett gjennom sidene med masse flotte bilder og go...

18.11 | 12:46

jeg er halvt filippinsk

19.11 | 00:58

Hei Harry! Vi liker siden din. Mange flotte bilder. Vi får reisefeber av å se p...