www.wahlvaagsreiser.com

Katavi nasjonalpark - Kigoma - Gombe nasjonalpark

Katavi - Kigoma 347 km.

Vi er fremme ved Lake Tanganyika og byen Kigoma.

Spredt langs kanten på et høydedrag i byen Kigoma ved Lake Tanganyika, ligger noen fine hytter. Her overnattet vi og nøt litt luksus i rolige omgivelser. Et perfekt sted for oss etter 12 dager, mer eller mindre på reisefot. Kigoma er den største byen ved Tanganyikasjøen og herfra er det bare 3 timers reise med båt til Gombe nasjonalpark.

Utsikt over Lake Tangnyika.

Solnedgang sett fra Kigoma Hilltop Hotell.

Her overnattet vi og nøt litt luksus i rolige omgivelser. Et perfekt sted for oss etter 12 dager på landeveien.

Sjimpansne i Gombe nasjonalpark.

Den 14. juli 1960 gikk en ung engelsk kvinne, Jane Goodall i land på en øde strand på østbredden av Tanganyikasjøen. Dette var hennes første møte med Gombe nasjonalpark. De eiendelene hun hadde med seg var et telt, noen kopper og kar, en kikkert, samt en afrikansk kokk. Hun dro hit for å studere sjimpansene. De fleste mente at Janes studie var dømt til å mislykkes. Men paleontologen, Louis Leakey, fra Nairobi, hadde gitt Jane oppgaven og han hadde tro på at hun skulle lykkes. I dag, 50 år senere er Jane Goodall berømt for sine studier av sjimpansene i Gombe. Hennes studier har vist at sjimpansene og menneskene har mange felles trekk. Sjimpansene kan bruke verktøy og de kan også føre krig med hverandre. Vi reiste fra Kigoma til Gombe med en lokal båt. Det var en meget spesiell opplevelse. Båtdekket ble lastet fullt av sekker med ris, mais og annet gods, alle passasjerene ble plassert på båtrekka. Gombe Stream ligger 25 km. nord for Kigoma, nær grensa til Burundi. Vi sov ei natt her.

Båten ble etter hvert fylt med mennesker og gods.

Båtreisen til Gombe nasjonalpark.

Båtturen fra Kigoma til Gombe.

Her oppe i fjellene holder Sjimpansene til.

På båtturen passerte vi små idylliske fiskelandsbyer.

Nå er vår dag kommet, vi skal gå i land på den samme stranden der Jane Goodall gikk i land. Vi skal vandre opp det samme fjellet og inn i regnskogen for å oppsøke Sjimpansene.

Solnedgang over Lake Tanganyika.

På leting etter Sjimpansene.

Oppi fjellene i Gombe lever det ca. 120 sjimpanser, de er ikke alltid så lett å finne. Det kan variere fra noen få timer eller et par dagers vandring. En kvinnelig Ranger var med oss på leting, hun forklarte hvordan vi skulle forholde oss til Sjimpansene. De er og forblir ville dyr, og vi er gjester i deres territorium. Vi måtte holde oss på 10 meters avstand, og vike for dem. Hvis de ble aggressive måtte vi stå helt ubevegelig og aldri se dem i øynene. Etter et par timers vandring i tett, varm regnskog ble stillheten brutt av hyling og skriking. Høyt oppe i trærne kunne vi skimte noen sjimpanser. Vi måtte sitte helt stille til sjimpansene ble trygge på oss. Etter en liten stund kom en hunn med to unger klatrende ned fra et tre. Senere kom resten av flokken. Vi fikk ganske nær kontakt med 12 av våre fjerne slektninger og fulgte etter dem på deres vandring etter mat. Må si vi var heldige som klarte å spore opp sjimpansene så raskt, dermed kunne vi dra tilbake til Kigoma allerede den ettermiddagen.

Her oppe i de bratte fjellskråningene og elvedalene med fossefall, er det tykk ugjennomtrengelig regnskog. Herfra er det bare 30 km til grensen mot Burundi.

Vår kvinnelig ranger leder oss trygt gjennom regnskogen.

Vi måtte stå musestille i håp om at de kom ned fra trærne.

Først noe fryktelig skriking og så var de der, en etter en kom de klatrende ned fra trærne.

Skeptisk.

I Gombe er det også andre primater, for det meste rødaper, rød colobus og bavianer Den viktigste tiden for å observere apene er regntiden fra februar til juni og fra november til midten av desember. Her finnes også over 200 fuglearter.

Må si vi var heldige som klarte å spore opp sjimpansene så raskt, dermed kunne vi dra tilbake til Kigoma allerede den ettermiddagen.

Nyeste kommentarer

15.01 | 17:26

Hei John Egil Takk for kommentaren på min hjemmeside. Hils ...

14.01 | 23:17

Hei Harry..etter å ha sett gjennom sidene med masse flotte bilder og go...

18.11 | 12:46

jeg er halvt filippinsk

19.11 | 00:58

Hei Harry! Vi liker siden din. Mange flotte bilder. Vi får reisefeber av å se p...